Een blog over hoe een gezonde plek in je werk zorgt voor een gezond stel hersenen!
Een zichtbaar einde van je pad betekent niet het einde van je carrière. Je kan het zien als een nieuwe start in je persoonlijke evolutie! Noem het een level up! Maar je hersenen spelen daarin een grote rol! Als je het gevoel krijgt dat je in een doodlopend straatje zit in je werk is het hoog tijd om eens actie te nemen, ook al zijn het misschien kleine stapjes. En die stapjes vertalen zich in onze hersenen. Onze zenuwcellen werken namelijk als de beste als ze telkens op een andere manier worden aangestuurd. Dan ontstaan er meer 'contactpunten' in de hersenen waardoor het brein complexer wordt en daar kickt het toch wel op zeker! Het gevolg daarvan is een positief effect op onze manier van werken, let maar op!
Gewoonte is 1 van de grootste gevaren van ons brein. Tijdens een lezing over psychologie van leiderschap zei Dr. Erik Scherder: “Een dag zonder zorgen is eigenlijk een slechte dag! Vanuit je brein gezien heb je dan geen bal gedaan. Zonde.” De man kan heerlijk vertellen en boeit zijn publiek vanaf de eerste seconde. Maar die uitspraak bleef wel hangen! Vooral de gedachte bij alle stress en uitputting die je hersenen ervaren als je niet op je plek zit in je werk of als je vast zit in je carrière. Wat voor impact heeft dat op mijn teerbeminde neuronen dan? Mensen die steeds hetzelfde moeten doen in een omgeving die hun niet uitdaagt, motiveren hun mooie witte massa niet. Nee, het zijn dingen zoals nieuwe competenties uitzoeken, ondernemen, uitdaging vinden in andere taken die de grenzen in je hersenen en dus van jezelf verleggen. Moet je dit elke minuut van de dag doen? Dan zou ik zeggen dat je gek bent met een sterke prognose dat je aan het einde van de dag dolgedraaid bent. Maar ‘ontdekken’ moet deel uitmaken van je dagdagelijkse activiteiten. Zoek een spar-partner op je werk, bespreek je ambities en wensen met je leidinggevende.
Zorg voor variatie in je werk en krijg flexibiliteit in je hoofd. Die uitdaging moet je samen uitzoeken met je leidinggevende. It tales two to tango! Of als je het gevoel hebt dat die mogelijks zelf druk bezig is met zijn eigen witte massa dan neem je een coach onder de arm. To dig is to discover! Dit vooruitzicht gaat jammer genoeg voor velen onder ons gepaard met stress! Kom, geef maar toe, ik vermeld het sssss-woord nog maar en haren beginnen recht te staan en tenen krullen alsof er zojuist een huis op ons gevallen is. Stress is geen ramp maar negatieve en chronische stress is dat wel. Deze ontstaat onder andere door jezelf te ontkennen, je buikgevoel te negeren… En daar kickt je brein niet op, let’s be clear on that. Negatieve stress zorgt voor een overprikkelde amygdala (het amandelvormige deel in ons hoofd dat voor lichamelijke klachten zorgt) depressie, slaapstoornissen en mogelijks tegen de grond gooien van het servies… Positieve stress zorgt voor ons welbevinden! Alhoewel dat misschien een bordje in de lucht gooien wel af en toe voor opluchting zorgt!